Seitanstek Med Potatismos & Trattkantarellsås (Vegan)

Seitanstek Med Potatismos & Trattkantarellsås (Vegan)
Seitanstek

Seitanstek (6-8 portioner)

Seitanstek
Seitanstek
  • 4 dl vetegluten
  • 2,5 dl fint mixade champinjoner
  • 1 dl fint mixad/riven rotselleri
  • 1 finhackad/riven gul lök
  • 1  riven vitlöksklyfta
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk Japansk soya
  • 1 tsk senapspulver
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk mejram
  • 1 tsk timjan
  • 2,5 dl grönsaksfond

[GARD]

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 180 grader
  2. Stek de rivna champinjonerna, rotsellerin, löken och vitlöken, tillsätt tomatpurén och stek ytterligare 2 minuter. stäng av värmen tillsätt soyan och 2,5 dl vatten.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke, tillsätt de övriga ingredienserna och blanda ihop ordentlig till det påminner om en fuktig bröddeg.
  4. Forma degen till en stek och lägg i en ugnsfast form som är något större än ”steken”. Tillsätt grönsaksbuljongen och baka i ugnen i ca 1 timme, glöm inte att ösa steken med jämna mellanrum.
  5. Efter 1 timme, ta ut steken och häll av den överblivna buljongen (spara till såsen). sätt ugnen på 220 grader grill. Häll på lite olivolja på ”steken” och ställ in den i ugnen i ca 10-15 minuter till (tills gyllenbrun).

 

[GARD]

Trattkantarellsås:

  • 1 dl torkade trattkantareller blötlagda (spara vätskan)foto
  • 1/2 gul lök finhackad
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1/2 dl ”cashewgrädde” (blötlägg i dl cashewnötter i 3 timmar och mixa sedan till helt slät grädde i en blender)
  • salt, vitpeppar, senapspulver och svartvinbärsgele

Gör såhär:

  1. Stek svampen och löken i lite olja
  2. tillsätt vetemjöl och låt det brynas lite
  3. tillsätt vätskan från svampen, men var noggrann med att inte få med sand som kan finnas i svampen
  4. koka upp under upprörning tillsammans med buljongen från steken och låt koka i ca 5 minuter
  5. tillsätt cashewgrädden och smaka av med salt, peppar, senapspulver och gelé

Tips:

  • Blanda i lite vita rotfrukter med potatisen och koka utan salt och använd cashewgrädde för att få en krämig och lyxig smak och konsistens.
  • Alla ingredienser finns att köpa ekologiska
  • Servera med lättkokta grönsaker och ett gott rött vin!

kock[GARD]

 

 

Märkt med: ,