Seitan [Vegan Meat Substitute]

Vad är Seitan

Seitan är en produkt med högt protein innehåll som kan användas som substitut till kött. Seitan görs av vetegluten, som är tvättat vetemjöl, vatten och kryddor. Vetegluten smakar inte så mycket och kan därför smaksättas på många olika sätt.

Grundrecept:

cirka 4 portioner:P1000295

  • 4 dl vetegluten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk olja
  • 1 msk ljus soja
  • 1 msk tomatpure (alt. chili, ajvar, sambal olek)
  • 2 1/2-3 dl vatten eller buljong

Gör såhär:

  1. Blanda alla våta ingredienser noga.
  2. Tilsätt vetegluten och salt och arbeta i hop med händerna
  3. forma till en stek/boll

 

Nu kan du välja att antingen göra det till en stek och baka den i ugnen eller skära den i skivor och använda den som biff eller kotlett.

 

Stek:

  1. Forma de som en stek
  2. Baka i ugnen i cirka 175 grader i 60 minuter
  3. ös med buljong med jämna mellanrum.foto

 

 

Biff/Strimlor/Grytbitar:

  1. Forma på samma sätt som steken
  2. Skär i cirka 1-1 1/2 cm tjocka skivor
  3. Pochera försiktigt i buljong och lite ljus soya i cirka 20 minuter
  4. Ta upp ”biffarna”.

Du kan antingen använda dem direkt som de är, eller steka dem precis som en bit kött. Det går jättebra att frysa dem för senare bruk.

Tips:kock

  • Smaksätt med liquid smoke (rökarom)
  • Använd mixade champinjoner eller kokt brunt ris för att ändra texturen
  • Använd torra kryddor för att smaksätta

Smaklig Spis!

 

Annons:

Taggar: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*