Kan Vegansk Kost Förebygga Cancer?

Det handlar om hormoner

Aminosyror (Minsta beståndsdelen av protein) i vår kost påverkar kroppens utsöndring av hormonerna glucagon och insulin. Tack vare det har vi möjligheten att påverka balansen mellan utsöndringen av dessa hormoner.

Sojaprotein och många andra vegetabiliska protein har en mindre mängd essentiella aminosyror än vad de flesta animaliska proteinkällorna har. Resultatet av det borde vara att produktionen av glucagon borde bli högre. Glucagon påverkar hepatocyterna i levern, och förhindrar insulinutsöndringen, vilket leder till minskat produktionen av fettproducerande (Lipogenic) enzymer  och kolesterol. Samtidigt underlättar det för upptaget av de dåliga kolesterolet (low Density Lipoprotein) och ökar produktionen av IGF-1 hormonets antagonist IGFBP-1.

Tack vare att vegansk kost, utöver fördelarna av proteinuppbyggnaden, har ett högt fiberinnehåll och och ett lågt innehåll av mättat fett behöver kroppen utsöndra mindre mängd insulin och hjälper samtidigt till att minska vikten.

Sänker mängden fett i blodet

Den låga mängden essentiella aminosyror i vegansk kost tillsamman med den minskade utsöndringen av insulin hjälps åt att  minska produktionen av IGF-1 i levern vilket i sin tur minskar och minskar mängden cirkulerande IGF-1 i blodet, vilket verkar leda till en minskad risk för cancer.

Veganer brukar ha lägre nivåer av fett i blodet, smalare fysik (lägre fettprocent), kommer i puberteten senare  och har en lägre risk att drabbas av en rad olika sorters cancer.

Veganska dieter med låg mängd fett verkar vara speciellt bra när det kommer till att förebygga cancer som är kopplat till insulin resistans, som tillexempel bröst-, tarm- och prostatacancer.

Animaliskt Protein

I motsatts till vegetabiliskt protein verkar det som att animaliskt protein ökar produktionen av IGF-1 och cirkulationen av hormonet i blodet. Den här ökade aktiviteten av IGF-1 kan vara en bakomliggande faktor till många av de sorters cancer som sprider sig som en epidemi över västvärlden.

Utöver detta verkar det också som att den ökade mängden fytokemikalier, som ingår i en vegansk kost, också minskar risken för att utveckla cancer.

Fler fördelar

Förutom att minska risken för flera sorters cancer verkar det som att en vegansk kost kan hjälpa diabetiker , sänka

Källa: M. F. McCarty
Nutrition 21/AMBI, San Diego, CA, USA

 

 

 

 

Glöm inte att kolla in kampanjen: