Vegansk kost och hälsa

Vegetariska dieter  är ofta associerade med olika hälsofördelar. Bland annat på grund av att det oftast har ett högre innehåll av fiber, folsyra, vitamin C, kalium, magnesium och många olika fytokemikalier. Fettkällorna i  vegetarisk kost består också mestadels av omättade fettsyror vilka har visat sig att ha flera hälsobringande effekter.

Om man tar det ytterligare ett steg och ser på en rent vegansk diet så brukar mängden mättat fett och kolesterol till och med vara ännu lägre. Samtidigt som vegansk kost oftast samtidigt innehåller mer kostfiber, vilket ger dubbla fördelar.

Personer som följer en vegansk diet har lägre nivåer av de dåliga kolesterolen LDL och VLDL, lägre blodtryck och mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Men man ska också vara uppmärksam på att det kräver en lite större insatts för att säkerställa sitt intag av vitamin B-12 och D, kalcium och omega-3 fettsyror. Även järn och zink kräver att man är uppmärksam på sin kost, eftersom våra kroppar har svårare att ta upp dessa mineral från vegetabiliska källor än från animaliska.

Källa: Winston J Craig ”Health effects of vegan diets”, 2009